הבנק העולמי: ישראל במקום ה־35 בדירוג קלות עשיית עסקים

מדובר בזינוק של 14 מקומות במדד Doing Business 2020 המדרג מדי שנה 190 מדינות. נחשו את מי הקדמנו

 
1
החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו. צילום: מתוך ערוץ היוטיוב TheMarker Online

 

{{msg}}

מדד קלות עשיית העסקים (Doing Business 2020) של הבנק העולמי, המתפרסם כל שנה זו השנה ה־17, דירג את כלכלת ישראל במקום ה־35 מתוך 190 כלכלות ברחבי העולם. למעשה ישראל שיפרה את דירוגה ב־14 מקומות ביחס למדד הקודם (מקום 49), שציין לראשונה היפוך מגמה עם שיפור בחמישה מקומות בדירוג. כלומר, ישראל עלתה במצטבר 19 מקומות בשנתיים.

המחקרים של הבנק העולמי לכל שנה מתפרסמים באוקטובר שלפניה וסוקרים 12 תחומים הנוגעים בחיי כל עסק: פתיחת עסק, היתרי בנייה, חיבור לרשת החשמל, רישום נכס, קבלת אשראי, הגנה על משקיעים במיעוט, תשלום מסים, מסחר בינלאומי, אכיפת חוזים, פתרון חדלות פירעון, העסקת עובדים והתקשרות עם הממשלה (שני המחוונים האחרונים לא נכללו במדד קלות עשיית העסקים האחרון).

כחלק מסדרה של מחקרים, מדד ה־DB עוקב אחר רפורמות המעצימות או המגבילות פעילות עסקית באסדרה (רגולציה), ונחשב למדד הביורוקרטיה המשקית המוכר ביותר בעולם. במהלך התקופה שנמדדה (מאי 2018 עד מאי 2019) בוצעו 294 רפורמות במדינות שנבדקו, לעומת 314 רפורמות שנרשמו במדד הקודם.

כלכלת ישראל נכללה במדד ה־DB בפעם הראשונה בשנת 2006 ודורגה במקום ה־26. במשרד האוצר טענו בעבר כי למרות זאת אין מדובר בהרעה אבסולוטית של הכלכלה המקומית, שכן מתודולוגיית חישוב הנתונים שונתה ומספר המדינות הנמדדות גדל במרוצת השנים. החשב הכללי במשרד האוצר רוני חזקיהו מרכז את הטיפול בשיפור דירוגה של ישראל במדד ה־DB. בשני המדדים האחרונים ישראל שיפרה את דירוגה ב־19 מקומות במצטבר.

השיפורים המשמעותיים ביותר

לפי המדד, כלכלת ישראל רשמה שיפור משמעותי בתחום תשלום המסים (מקום 13 לעומת 90 במדד הקודם) בזכות מהלכי הדיגיטציה ושיפור השירות מצד רשות המסים בשנים האחרונות, כמו גם בתחום קבלת אשראי (מקום 48 לעומת 60 במדד הקודם) הודות ליישום הרפורמה בחוק נתוני האשראי בהובלת בנק ישראל. יחד עם זאת, בתחומי הקמת עסק ורישום נכס עלתה ישראל השנה ב־17 וב־14 מקומות בהתאמה; ואילו בתחום היתרי בנייה נרשמה עלייה מצטברת של 30 מקומות בשנתיים האחרונות.

מגמת השיפור מתרחשת בין השאר הודות לגיבוש התכנית להקלת נטל הרגולציה ב־2016, אישור חוק רישוי עסקים בקיץ שעבר והדיגיטציה שביצע משרד המשפטים בשנים האחרונות (מתן שירותים מקוונים בתחום הרישום בטאבו וברשות התאגידים).

אולם עדיין מתגלים דירוגים פחות מחמיאים לישראל: מקום 86 בתחום חיבור לרשת החשמל, מקום 85 בקלות אכיפת חוזים ומקום 75 בקלות רישום נכס.

עשר מדינות – סעודיה, ירדן, טוגו, בחריין, טג'יקיסטאן, פקיסטאן, כוויית, סין, הודו וניגריה – שבהן בוצעו 20% מהרפורמות בשנה החולפת, רשמו את השיפור המשמעותי ביותר בדירוג הנוכחי לעומת הדירוג מלפני שנה. אולם, מלבד סין שזינקה למקום ה־31 לעומת 46 בשנה שעברה, כל המדינות הללו מדורגות מתחת לישראל.

מלבד איחוד האמירויות הערביות (16), ישראל מקדימה בדירוג את כל מדינות ערב. מדינות בולטות נוספות שמדורגות מתחת לישראל: שווייץ (36), פורטוגל (39), פולין (40), צ'כיה (41), הולנד (42), בלגיה (46), איטליה (58), סעודיה (62), הודו (63), ירדן (75), קטאר (77), מצרים (114), הגדה המערבית ועזה (117), ברזיל (124), ארגנטינה (126), איראן (127) ולבנון (143).

Doing Business 2020
טבלת הדירוג של מדד Doing Business 2020 של הבנק העולמי. צילום: World Bank Group

מובילת הדירוג בשלוש השנים האחרונות היא ניו זילנד. במקום השני ניצבת סינגפור ששומרת על דירוגה מהשנה הקודמת, ואחריה הונג קונג במקום השלישי, דנמרק (4), דרום קוריאה (5), ארצות הברית (6), גיאורגיה (7), בריטניה (8), נורווגיה (9) ושוודיה (10). סוגרת את הרשימה במקום ה־190: סומליה.

התגובות

ראש הממשלה בנימין נתניהו: "בזכות מדיניות אחראית ונחושה, הבאנו את ישראל לקפיצה דרמטית ועלינו 14 מקומות במדד ה-Doing Business של הבנק העולמי. הישג זה הוא תוצאה של עבודה מאומצת של הממשלה, משרד רראש הממשלה, משרד האוצר, משרד המשפטים ומשרדים נוספים".

שר האוצר משה כחלון: "זו מגמה שמשדרת לשווקים הבינלאומיים על כיוון של מלחמה בביורוקרטיה והסרת חסמים שפותחים את המשק ומקלים על עשיית עסקים. זו תוצאה של עבודה יומיומית קשה של כל משרדי הממשלה, בהובלת החשב הכללי במשרד האוצר רוני חזקיהו".

שר המשפטים אמיר אוחנה: מאחר ואני רואה ברגולציה ובביורוקרטיה גורמים הפוגעים בחירות הפרט ובכללי השוק החופשי, עם כניסתי לתפקיד שר המשפטים העליתי לראש סדר העדיפויות של המשרד את הנושא על מנת לחתוך בהתערבות המדינה בנושאים שאין לה יתרון יחסי בהם". ראוי לציין כי העבודה שהניבה את השיפור בדירוג נעשתה בתקופתה של השרה איילת שקד בשנים 2019-2015.

החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו: "מדובר בקפיצה משמעותית בדירוג של מדינת ישראל, המבטאת רפורמות שקודמו במהלך השנים האחרונות וכן את המשך השיפור בתהליכים בתוך משרדי הממשלה. האגף אחראי על תכלול העבודה לשיפור מיקומה של ישראל במדד, ועומד בקשר רציף מול הבנק העולמי בנושא. במהלך שנת 2019, בעבודה משותפת עם משרדי הממשלה הרלוונטיים, שיקפנו לבנק העולמי את הנתונים והצעדים שבוצעו בשנים האחרונות בכל עשרת תחומי המדד".

מנהל רשות המסים ערן יעקב: "הנושאים של שיפור השירות לאזרח ולמגזר העסקי והדיגיטציה של השרותים, נמצאים בליבה של התוכנית האסטרטגית, לאורה צועדת רשות המסים בשנים האחרונות, וזאת במטרה להקל על עשיית העסקים במשק ולקדם מיצוי זכויות. המאמצים הללו דורשים השקעה של משאבים רבים ולעתים שיתוף פעולה בין מספר רב של גורמים. אנו שמחים לראות שהמאמצים נושאים פרי ומקבלים ביטוי בשיפור מקומה של ישראל במדד בקלות עשיית העסקים במשק, ובמיוחד בשיפור הדרמטי בפרמטר של תשלום מסים. זוהי רק תחילתה של דרך. אנו מקווים כי הציבור ייהנה משיפורים נוספים שעליהם אנו שוקדים בתקופה הקרובה".

יו"ר ועדת הסברה בהתאחדות התעשיינים ד"ר רון תומר: "השיפור במדד הוא תוצאה של פעילות מאומצת של התאחדות התעשיינים מול נציגי הממשלה השונים. זו תחילת שיפור, אבל יש עוד הרבה מה לעשות. ישראל היא מהמדינות המורכבות בעולם בתחומי הקמה וניהול חברות תעשייה. כמי שהקים מפעל בפריפריה אחרי פעילות מאומצת מול עשרות פקידים ממשלתיים, אני יודע שלישראל יש בהחלט מקום להשתפר עד שנגיע למצב הקיים באירופה, שם לוקח שליש מהזמן בלבד כדי להקים מפעל".

האם הכתבה הועילה לך?

(0 הצבעות, 0 מתוך 5)

עוד מאמרים בנושא

 

לשאר הכתבות >

תגיות:  בעלי עסקים  עסק ללא הון התחלתי  פורטל העסקים  פותח עסק  שיקולים בקניית עסק 

 

 
1
תמונת המשתמש
משה ונונו
חדשות טובות
באות לבעלי הסבלנות הארוכה.
11/06/2020